pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så får du ditt exjobb att leda till anställning

Ett exjobb är inte bara ett obligatoriskt inslag i många högskoleutbildningar. Det kan också vara en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden eller för att ta nästa steg på din väg mot drömjobbet. För att göra sitt exjobb till en merit gäller det att agera målmedvetet och efter eget intresse.

Elisabeth Österlund ansvarar för långsiktig rekrytering på ABB. Hon menar att grunden till ett framgångsrikt exjobb ofta ligger i ett väl utfört grundarbete. Steg ett är att välja ett företag som du är intresserad av att jobba på i framtiden. Om du är osäker på exakt vilket företag du vill satsa på så kan det vara ett bra alternativ att söka sig till ett företag som är verksamma inom den bransch man själv vill göra karriär, alternativ ett företag där du kan skaffa dig nyttiga meriter för framtiden.

 

Lista dina krav inför exjobbet

När du valt ut ett par lämpliga kandidater så är det dags att skaffa så mycket kunskap som möjligt om det. Läs företagets årsredovisning om det finns en sådan, sök information på hemsidan. Först när du har informerat dig om företagets verksamhet är det dags att ta en första kontakt, säger Elisabeth Österlund.

När ansökningen är klar kallas du förhoppningsvis till intervju. Då finns det flera saker att tänka på för att göra ett gott intryck på företaget där du vill göra ditt exjobb. Elisabeth Österlund rekommenderar att man listar de krav och önskemål man har inför exjobbet. Fundera också på vad du vill få ut av din exjobbstid, vilka målsättningar du har för egen del. Dessa målsättningar kan sedan förhoppningsvis sammanfogas med företagets förväntningar på dig.

Tänk också på att intervjutillfället inte bara är en möjlighet för företaget att fråga ut dig, du kan själv göra detsamma. Fråga vad företaget vill få gjort, vilken roll ditt exjobb spelar för verksamheten i stort samt vad de förväntar sig att arbetet ska leda till. Det går också att göra det lättare för sig själv genom att tydligt avgränsa vad ditt exjobb ska omfatta, annars är det lätt att det drar ut på tiden.

 

Kräv specificerat intyg

Den som känner till företaget och dess verksamheter har också lättare att föreslå exjobbsämnen som är relevanta för företagets del. Innan du föreslår exjobbsämne kan det vara en god idé att ringa och fråga inom vilka områden företaget kan vara intresserad av din kompetens som ex jobbare.

När exjobbet är klart är det viktigt att få ett skriftligt intyg från företaget i fråga. Be dem specificera på vilket sätt du löst din exjobbsuppgift, vad du tillfört organisationen samt ett kort omdöme kring din arbetsinsats. Ju mer specifika de är desto lättare är det för dig att använda omdömet som merit.

Ta för vana att alltid nämna ämnet för ditt exjobb i ditt CV. Nämn också att du erbjuder dig att skicka en kopia om den presumtive arbetsgivaren är intresserad, säger Elisabeth Österlund.

Elisabeth Österlund poängterar också vikten av att ha bra kommunikation med sin handledare. – Det undviker missförstånd och gör att handledaren och exjobbaren hela tiden är på samma våglängd, säger hon.

 

Chans att visa vad man går för

En annan liten men viktig detalj innan man fått sin exjobbsplats är att ständigt vara nåbar via mail och telefon. Det kan alltså vara en god idé om man ser till att den adress och de telefonnummer som angetts verkligen stämmer.

Man ska inte heller vara alltför fokuserad på resultatet av exjobbet. Det allra viktigaste är trots allt hur du presterar under arbetets gång. Vi tittar bland annat på hur duktiga våra exjobbare är på att jobba i projektform eftersom det är en viktig färdighet här på ABB, säger Elisabeth Österlund.

Konkurrensen om exjobbsplatserna har länge varit tuff på många företag. Den senaste tiden har Elisabeth Österlund märkt att tillgången på exjobbsplatser blivit något bättre.

 

Studenterna som söker sig till oss är mer strukturerade och målmedvetna idag än tidigare. Man inser att exjobbstiden verkligen är en chans att visa vad man går för och skaffa ett jobb eller en viktig merit för framtiden, säger Elisabeth Österlund