pedagogjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Lärarnas riksförbund efterlyser central rättning av prov

Rättsäkerhets- och rättviseskäl bidrar till att Lärarnas Riksförbund vill introducera central rättning av prov. Det anser man vara en lösning på problemet med betygsskillnader mellan fristående och kommunala skolor som tyder på att friskoleelever får högre betyg på de nationella proven.

Studier visar att det exempelvis sätts högre betyg i kommuner med en konkurrensutsatt utbildningsmarknad än i andra kommuner. Studier från bland annat Skolverket har också kunnat visa att det sätts högre kurs- och ämnesbetyg än vad resultaten på de nationella proven motsvarar.

Enligt Lärarförbundet kan det förekomma påtryckningar på lärare som gör att de känner sig tvingade att sätta högre betyg än vad elevernas kunskaper motsvarar. Det skulle kunna regleras med en central rättningsfunktion av de nationella proven.

Lärarnas Riksförbund har undersökt i vilken omfattning betygsättande lärare utsätts för påtryckningar, hur dessa yttrar sig samt var i systemet de är vanligast förekommande. En undersökning från i höstas bland 2000 lärare visade att var femte lärare har utsatts för påtryckningar från sin rektor eller huvudman att sätta högre betyg.