pedagogjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Bristen på lärare är stor – och den ökar

Efterfrågan på lärare har under de senaste åren ökat, och en rapport från Skolverket visar att trenden inte är på väg att vända. Inom de tio närmaste åren kommer runt 18 000 lärare att gå i pension. Bara inom grundskolan kommer var fjärde lärare att pensioneras, vilket kommer att göra de kvarvarande lärarna mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.

Anledningen till det stora underskottet av lärare är att åldersfördelningen bland lärarna är väldigt ojämn. I grundskolan och gymnasiet är medelåldern på lärarna 46 år. De yngre lärarna jobbar mest inom idrott och hälsa, medan de äldre jobbar med språk.

Problemet är att lärarna helt enkelt är för få och att intresset för lärarutbildningarna inte är tillräckligt stort. Man har sett ett ökat söktryck inför hösten 2013, men det är förmodligen bara tillfälligt. Långsiktiga prognoser som SCB har lagt fram visar att år 2020 blir det en brist på 43 000 lärare, och att läraryrket kommer att bli det näst största bristområdet efter vård och omsorg. Högskoleverket är av samma åsikt som SCB och instämmer med prognoserna, men tror också att behovet av yrkeslärare kommer att vara stort.