pedagogjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Barn som presterar bättre i mindre klasser är - färre än vi tror

Vissa uppfattningar är väldigt etablerade hos gängse folk och lever kvar i generationer. Till exempel den om att stora skolklasser skulle vara dåliga för barnens lärande. Så har fallet inte visat sig vara. Men det finns ett fåtal undantag.

I en rapport som Skolverket publicerat framkom att de som kunde få ut något av mindre klasser oftast var yngre barn och elever med utländsk bakgrund. Elever som av olika anledningar är marginaliserade presterar även bättre i mindre klasser.

Kunskapsspridning förminskas inte i stora klasser. En fördel med mindre klasser är dock att de underlättar många av de kommunikativa faktorerna i lärandemiljöerna. Förståelsen av elevernas kunskaper går snabbare att se också. På det sättet får lärarna mer tid för att uppmärksamma de enskilda eleverna och deras behov.

Med mindre klasser blir det också möjligt med en mer flexibel och intresseväckande undervisning. Men även om lärandet påverkas av klasstorlek är denna effekt mycket mindre än de flesta tror.  En form av klasskonstellation som dock inte visat sig vara nyttig är den med blandade åldrar i.