pedagogjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Bara ett av tio företag tycker att skolan lyckas förbereda eleverna för arbetslivet

Bara tio procent av företagen anser att skolan lyckas bra med arbetet att förbereda eleverna inför arbetslivet. Femtio procent av de små och medelstora företagen som deltog i en undersökning från Demoskop ansåg att det är svårt att rekrytera personer under trettio med rätt kompetens.

Undersökningen visar att företag tycker att baskunskapen och social kompetens är det allra viktigaste för en elev att ha med sig i arbetslivet. Mellan raderna i undersökningen kan man tolka det som att det är just dessa färdigheter som brister när eleverna söker sig ut i arbetslivet.

 

Företagen har fått gradera vikten av olika kompetenser på en femgradig skala. 69 procent av företagen har viktat baskunskaper som läsa, skriva och räkna till en femma, det vill säga helt avgörande, och 25 procent som en fyra. Minst lika viktigt anses social kompetens, där 55 procent av företagen sätter en femma och 45 procent en fyra.

 

Entreprenöriell kompetens som initiativkraft, drivkraft och kreativitet anses också som viktigt. Lärarnas Riksförbunds förslag är att återupprätta en utvecklad praoverksamhet som systematiskt erbjuder prao i tre perioder under skoltiden, två veckor på högstadiet och en vecka i gymnasiet. Det vill Lärarnas riksförbund reglera i skollagen.  Lärarnas Riksförbund menar också att det behövs en satsning på baskunskaper i skolan samt en utökad satsning på social kompetens.