pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Hantera luckor eller brist på erfarenhet och utbildning i ditt CV

Vad skriver man när det inte finns något att skriva om?

Det känns kanske lite hopplöst att försöka få ihop ett användbart CV ifall man är helt ny på arbetsmarknaden eller inte har några imponerande utbildningar eller särskilda fritidsintressen. Det är uppenbarligen en knepig situation men definitivt inte omöjlig. Här följer några tips och tankar kring hur du kan hantera det hela:

Ingen jobberfarenhet

Vanligtvis söker företag personer med erfarenhet för att de inte har möjlighet att lära upp någon själva, men i vissa fall är det tvärt om. Ibland söker företag istället personer som är mycket villiga att lära sig någonting nytt, och då gäller det att presentera sig som någon som tar till sig information väldigt väl, är nyfiken på hur saker fungerar, har en förmåga att tänka konstruktivt och inte ger upp när du stöter på motgångar.

Dessa egenskaper kan mycket väl väga upp en brist på erfarenheter, beroende på vilket jobb du söker. Var då tydlig med sådant i ditt personliga brev, och byt ut “jobberfarenheter” mot “livserfarenheter” i ditt CV. Försök skriva om olika saker du har nått framgång med i ditt vardagsliv som kan vara relevant på olika vis. Till exempel:

  • Spelar mycket innebandy - Bra på lagspel, tänker snabbt, målmedveten.
  • Tar hand om hästar - Bestämd och hårdhudad men känslig för signaler.
  • Skriver noveller - Lyssnar väl, har tålamod och ett sinne för detaljer.
  • Barnvakt, hundvakt - Förtroendeingivande, ansvarsfull, regelbunden.
  • Driver ett forum på nätet - Organiserad, driftig, teknikvana.
  • Tecknar och målar - Entusiasm för material, tekniker och likasinnade kunder.

Ingen utbildning

För vissa yrken krävs licens för att få utföra dem enligt lagen, men ifall du är självlärd inom något speciellt och är duktig på det så bör du definitivt visa det i ditt CV ifall du kan. Berätta varför du inte har ägnat dig åt officiella studier och hur du istället tillförskaffat din kunskap. Visa sedan exempel på och resultat av saker du har gjort.

Kom ihåg att de som läser arbetsansökningar oftast är ganska upptagna och har mycket att läsa igenom. Din ansökan behöver bara vara tillräckligt intressant och förtroendeingivande för att du skall bli kallad på intervju, där du sedan kan berätta mer ingående om dig själv och vad du har att erbjuda.

Passion och entusiastiskt engagemang kan ibland ge ett bättre intryck än bara en lång lista på kurser och utbildningar. Speciellt ifall det kan kompletteras med referenser och praktiska exempel. Var inte rädd för tuff konkurrens. Det finns förstås en hel del jobb som är mycket meritkrävande, men långt ifrån alla.

Det händer ofta att mindre kvalificerade personer anställs framför både mer erfarna och mer utbildade personer av olika anledningar: De kan verka trevligare att jobba tillsammans med, bo närmare arbetsplatsen, ha bättre löneanspråk, eller kanske bara gör saker annorlunda på ett positivt sätt. Det kan till exampel hända att en överkvalificerad person sorteras bort för att arbetsgivaren behöver någon som kan stanna på jobbet en längre tid utan att bli uttråkad och inte planerar att söka sig vidare så snart nya möjligheter dyker upp.

Inaktiva perioder

Ibland har man luckor i sitt CV av olika anledningar som kan kännas lite knepiga att förklara. Här är några tankar kring hur du kan skriva:

  • Proaktivitet - Visa att du under din arbetslöshet försökt utnyttja tiden så effektivt som möjligt. Berätta kort om vad du gjort istället för att jobba och vilka erfarenheter det gett dig. Till exempel självstudier, egna projekt, resor eller andra relevanta livserfarenheter.
  • Positivitet - Skriv inte en mängd med ursäkter om varför du varit arbetslös, utan fokusera på det positiva. Håll en god attityd och säg att du gått igenom en trasslig period men att det nu är dags för nya äventyr. Alla drabbas av svårigheter någon gång, men det är hur vi tar oss ur dem och vidare som är det viktiga och intressanta.
  • Ärlighet - Du behöver inte direkt skriva att du fått sparken från ett jobb, men räkna med att arbetsgivare har möjlighet att verifiera dina tidigare anställningar, så ljug aldrig ihop någonting bara för att täcka en lucka i ditt CV.
  • Generalisera - Ifall luckorna inte är för stora så kan det vara ok att skarva lite. Du kan till exempel nöja dig med att skriva årtal för dina anställningar men inte exakt vilka månader det rör sig om.
  • Utbrändhet - Att ha blivit utbränd i ett jobb och tappat all nödvändig ork, kreativitet och intresse för något kan absolut vara en acceptabel anledning till att ha slutat och tagit ledigt under en lång tid, men låt inte din potentiella nya arbetsgivare tro att det är något som kommer hända igen.

Relaterade artiklar

Exempel på CV

Exempel på personligt brev

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande