pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

6 steg till ett framgångsrikt personligt brev

Karriärcoachen Charlotte Hågård, som coachat jobbsökande individer i drygt tjugo års tid, har strukturerat framgångsrikt jobbansökningsskrivande i sex steg.

1. Förbered dig rätt

Gör en ordentlig informationssökning om jobbet och den potentiella arbetsgivaren. Ta reda på information om bland annat produkter, tjänster, kunder, marknad, lediga jobb och vilken typ av personer man söker. Ditt mål är att skräddarsy ditt personliga brev brev så att arbetsgivaren direkt kan se vilken nytta du kan tillföra och på vilket sätt du skiljer dig från andra kandidater. Se till att hitta en gemensam nämnare mellan dig och företaget och använd det till din fördel i brevet.

2. Hitta rätt kontaktperson

Behåll kontrollen över ditt personliga brev även efter att du skickat det genom att adressera det direkt till rätt person. Det är mycket bättre än att bara skriva exempelvis “personalavdelningen” på kuvertet, då blir det genast svårare att följa upp brevet eftersom du inte vet vem som fått det. Glöm inte att dubbelkolla så att du stavar personens namn rätt och att du har rätt titel på henne eller honom. Sådana små detaljer spelar nämligen roll i jobbsökandet.

3. Sätt fingret på dina starka sidor

Alla människor har styrkor. Skriv ner all positiv feedback som du kommer ihåg att du fått genom åren. Det kan vara från olika tjänstgöringsbetyg, men också feedback du fått från släkt, vänner, kollegor och liknande. Det kan hjälpa dig att identifiera dina starka sidor och göra det lättare att ge en träffsäker beskrivning av dig själv h dina egenskaper i ansökan.

4. Matcha dina kvalifikationer mot jobbet

Plocka fram de kvalifikationer och färdigheter som passar för just det jobb du söker. Vad gör dig unik? Är det de branscher du jobbat i, de positioner du haft, de arbetsgivare du jobbat för, de resultat du uppnått, de språk du behärskar eller något helt annat? Ha detta i fokus när du väljer ut de egenskaper och erfarenheter du lyfter fram i ansökningsbrevet.

5. Kartlägg din personliga kunskap

Du lär dig saker genom många olika aktiviteter i livet och allt är inte jobbrelaterat. Saker du lär dig i privatlivet kan komma till stor nytta i yrkeslivet. Inventera de kunskaper du skaffat dig genom att dela in dem i två kategorier; fack- och yrkesrelaterade kunskaper, där du listar det du lärt dig genom arbetslivet, utbildningar, och på fritiden samt annan fackkunskap, där du listar det du kan och de erfarenheter du har av olika branscher, geografiska område eller vissa typer av människor. På så vis strukturerar du alla de kunskaper och erfarenheter som du kan överföra till ditt personliga brev.

6. Var kort och koncis

Ha hela tiden i åtanke att det du tar upp i ditt personliga brev ska vara relevant för arbetsgivaren och intressant att veta för den tjänst du söker. Information om familjeförhållanden och fritidsintressen behöver inte nödvändigtvis vara med. Läs också igenom och “rensa” språket i din ansökan genom att ta bort onödiga småord.

Relaterade artiklar

Exempel på personligt brev

Exempel på CV

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande