Kriminalvården

Kriminalvården har 47 anstalter från Ystad till Haparanda. Intagna anländer till och lämnar anstalter alla dagar. De flyttas mellan olika anstalter. Säkerhet är grundläggande och ett skäl till att Internet är inte tillgängligt för intagna. Målgruppen är heterogen; från 18 år och uppåt, med allt från ingen fullföljd utbildning alls till högskoleutbildning, många med läs- och skrivsvårigheter och/eller koncentrationssvårigheter. Verkställighetstiden skiftar från några veckor till livstid.
Vuxenutbildning
Här krävs en flexibel och sammanhållen organisation där individualisering är nyckelordet. Kriminalvården har skapat en nationell struktur med Lärcentrum på alla anstalter. Där arbetar anställda, behöriga lärare. En rektor i var och en av de sex regionerna ansvarar för personal och verksamhet. Utbildade studie- och yrkesvägledare är en viktig resurs som finns centralt och är till för alla intagna via telefon/intranät. Hela verksamheten är samlad i sektionen för vuxenutbildningen och har en ledningsgrupp bestående av chefen för sektionen och rektorerna. Samverkan med övrig verksamhet är viktig för att varje klient ska kunna ha en så individanpassad planering för sin tid i Kriminalvården som möjligt.
Individualisering
Läraren är den enskildes stöd i lärandet och har en nyckelposition när de studerande rör sig i systemet. Man kan inleda en kurs lokalt men fortsätta med kontakten på distans eller tvärtom. En studerande har samma lärare kursen igenom. Varje lärare är placerad vid ett Lärcentrum och är därifrån ett stöd i sina ämnen för studerande i hela landet. Läraren fungerar också som pedagogiskt stöd för dem på det egna Lärcentret, vilka har ämnesläraren på distans. Lärcentrum är en studiemiljö bemannad med lärare, men man har inte lektioner utan utbildningen är helt individualiserad, både till innehåll, studietakt och lärarstöd. Alla har individuella studieplaner.
Skolverket och Skolinspektionen
Lärare med olika ämnesinriktningar bidrar till ett stort utbud av kurser, allt enligt Skolverkets styrdokument för vuxenutbildning. Kriminalvården har betygsrätt enligt förordning och står under Skolinspektionens tillsyn.
Vad säger våra medarbetare?
Missa inga jobb från Kriminalvården
Genom att fylla i din e-postadress så godkänner du Allmänna villkor